Nešto novo i drugačije

02/2021
Feb 17

Kako se unutar minimalne kvadrature stana može dizajnirati wow efekt, odnosno pozitivno iznenađujući dojam, vidi se na upravo završenom uređenju apartmana u Zadru, koji je djelo ureda arhitektice Romane Lasan. On je i multifunkcionalan.

Stan se nalazi na Lipotici, djelu Zadra na samom ulazu u Jazine. Smješten je u novoizgrađenoj višestambenoj zgradi, s pogledom na budući sveučilišni kampus. Riječ je o garsonijeri od 25 m2, kompletno završenoj s pločicama i podovima, ali nenamještenoj.

U moru raznih multifunkcionalnih stanova htjela sam postići nešto novo i drugačije jer nigdje nisam vidjela ovu varijaciju

Glavna ideja je bila, s obzirom na to da je namjerna stana bila turistički najam, da se unutar minimalne kvadrature dizajnira nešto što će privući ljude da odaberu baš taj stan za svoj boravak u Zadru - kaže Romana Lasan. Istraživala je, dodaje, multifunkcionalnost, namještaj koji je višenamjenski te mogućnosti i potrebe koje treba imati jedan studio apartman.

Stan se sastoji od ulaznog hodnika, kupaonice i glavnog boravišnog prostora koji u svojih 18 kvadrata sadrži sve: kuhinju, blagovaonicu, krevet veličine 160 x 200, dvosjed, feature wall s TV-om, a ovisno o dobu dana i potrebama dispozicija se mijenja.


crna u bazi Ako je vrijeme za druženje i jelo, stol i stolci se spuštaju s platoa kuhinje i na plato se također može sjesti te tako ugostiti i do 5-6 osoba. Ako je vrijeme za spavanje, isti set se diže na plato, a izvlači se krevet. Kompletan namještaj je rađen po mjeri i nacrtima i u suradnji s njenim stalnim suradnicima jednim bravarom i Martinom Bratovićem, stolarom. Dva kupovna predmeta u stanu su dvosjed 3angle od Prostorije i kaktus dekoracija koja je dala završni pečat uređenju. Na jedinom zidu koji je ostao slobodan napravljena je feature wall instalacija u koju je uklopljen TV, dok je odabrani print na dibond aluminijskim panelima s led pozadinskim osvjetljenjem po zamisli izradio Grafički studio G.


https://www.jutarnji.hr/domidizajn/interijeri/wow-mali-stan-u-zadru-u-moru-raznih-stanova-nesto-novo-i-drugacije-15003744

Kontakt